Penészmentesítés A-tól Z-ig, avagy kalauz a penészmentes szép otthonhoz

penészmentesítés

Megszabadulni a penésztől sok ember számára komoly problémát és nehezen megoldható feladatot jelent. Amellett, hogy ronda látványt nyújt az egészségünkre is káros lehet.

Mire van szükség a penésztelenítéshez?
Ahhoz hogy otthonunk végleg penészmentes legyen először is meg kell szabadulnunk a már megtelepedett penésztelepektől, majd gondoskodnunk kell arról, hogy ne jelenhessenek meg újból. A penészes fal újra festése előtt nagy gondot kell fordítanunk a már kialakult penésztelepek elpusztítására, hiszen, ha ezt elmulasztjuk, akkor hiába is festjük újra le a falakat a penész újból megjelenik. A penészes terület megfelelő kezelése a fal állapotától függ. Ha a fal nem omladozik és a festék sem pereg le róla, tehát meg jó állapotban van, akkor a penészt egyszerűen penészölő szerrel lemossuk, majd penészgátló festékkel átkenjük. Ha azonban azt vesszük észre, hogy a falról lepereg a festék, esetleg már málladozik, ha hozzáérünk ,akkor ennél alaposabban kell kezelnünk a penészes részt és a festés előtt még rendbe is kell hoznunk a falfelületet.

Első lépések a penészfertőzött területek ellen
Mielőtt hozzálátnánk a falak rendbehozatalához legelőször is el kell távolítanunk a bútorokat az adott helyiségből vagy pedig gondosan letakarni, hogy a penészmentesítés során ne sérüljenek meg és ne koszolódjanak. Ezek után hozzáláthatunk a penész és az egyéb szennyeződések, festékmaradványok, falból kiálló darabok, és sószerű kivirágzások eltávolításához. Ehhez használhatunk drótkefét , csiszolópapírt vagy az igazán problémás helyeken acélkaparót is. A nagyon rossz állapotban lévő omladozó falat egészen a téglákig le kell verni, majd újravakolni.
Amire még fontos odafigyelni, hogy a fal lecsiszolásához ne szárazon fogjunk hozzá, mert akkor a szétszóródó penészspórák a levegőbe jutnak, ezáltal újabb fertőzéseket okozhatnak a későbbiekben. Ezért inkább vizezzük be előtte a falat és használjunk a munkálatok során szájmaszkot.
Ha a penésszel fertőzött területeket megtisztítottuk és megszabadultunk az összes szennyeződéstől is ,akkor simára kell csiszolni a falfelületet, hogy folytathassuk a következő lépéssel, a penészgátló festessél.

Mire van szükség a penésztelenítéshez?
Talán a legfontosabb a penészgátló festék kiválasztása. Mivel ebből hatalmas választék áll a rendelkezésünkre érdemes szakértő segítséget kérni az ügyben. A választásban segíthet egy festőmázoló szakember vagy akár egy festék boltban dolgozó eladó is. Ők abban is tudnak tanácsot adni, hogy szükség van-e mélyalapozásra, esetleg, felületszilárdításra. A falak szívóhatásának csökkentése érdekében hasznos mélyalapozót használni, azonban választáskor érdemes odafigyelni az alapozók közti különbségekre. Vannak olyanok, amik impregnáló hatásúak és még a falak természetes légzését sem akadályozzák, de választhatunk vakolaterősítést elősegítő változatot is. Ezek általában segítik a falfesték jobb tapadását. Többnyire színtelenek és könnyű őket felvinni.

Hogyan tartsuk sakkban a penészt ?
Ha már végigjártuk az itt felsorolt lépéseket és már túl vagyunk egy penésztelenítésen és egy falfestésen, akkor valószínűleg nem akarjuk, hogy a ronda penészfoltok ismét megjelenjenek a szobánk falán. A penészfertőzésre hajlamos területeken érdemes még a penész újbóli megjelenése előtt évenkénti utókezelést alkalmazni. Ha az itt leírtakat követjük és gondos utánajárás után megfelelő penészmentesítő festéket választunk valamint ügyelünk a megelőzésre, akkor egy életre búcsút inthetünk a falakon megtelepedő penészgombáknak .

Comments are closed.